WAAROM CHIPTUNING?

WAAROM CHIPTUNING?

Chiptuning is het aanpassen van de door de fabrikant geschreven software die de motor van een auto aanstuurt. Bij het chiptunen worden de vastgelegde gegevens, van onder andere de brandstofinspuiting en turbodruk, gewijzigd. Met een tuning kan software worden geoptimaliseerd, om de motor op de meeste efficiënte en effectieve wijze aan te sturen.

Een autofabrikant bouwt software grenzen in, bijvoorbeeld om een motor met minder vermogen als goedkoper model op de markt te brengen. Ook worden er grenzen ingebouwd om de motor goed te laten functioneren op verschillende continenten (te denken valt aan temperatuurverschillen, drukverschillen en brandstofverschillen).

Door de tuning software te installeren, zullen de prestaties van de motor toenemen.  Niet alleen wordt de motor sneller en krachtiger, maar bij gelijkblijvend gebruik zal minder brandstof verbruikt worden.

Chiptuning levert meer waar voor je geld dan de aanschaf naar een duurder model, een auto met meer vermogen!

WAAROM SPECIFIEK RICA CHIPTUNING?

RICA heeft meer dan 30 jaar ervaring met het tunen van auto’s en het ontwikkelen van tuning software. Onze software wordt in eigen huis ontwikkeld en vervolgens uitgebreid getest. Dit waarborgt kwaliteit en functionaliteit in elk RICA product. Daardoor behoort RICA tot de allerbesten in de wereld als het gaat om tuning. Optimaliseren van de ‘engine control unit’ (ECU), kortgezegd chiptuning, verbetert de vermogensopbrengst en verfijnt de karakteristieken van de auto. Of de motor nu draait op benzine of diesel een turbo of compressor heeft of  een normaal aangezogen motor is, RICA heeft een passende oplossing voor uw auto.

VOOR WELKE AUTO’S IS CHIPTUNING GESCHIKT?

In principe kan ieder model auto met een motormanagement systeem gechiptuned worden. Wil je er zeker van zijn dat wij jouw auto kunnen chiptunen? Check het op onze homepage!

IS HET MOGELIJK OM EEN OUDERE AUTO TE OPTIMALISEREN/CHIPTUNEN?

Ja, ook een ouder type auto kan gechiptuned worden, het is echter wel belangrijk dat de auto beschikt over een herprogrammeerbaar motor management systeem. Verder dient de auto in een technisch goede staat te verkeren.

HOE WERKT OPTIMALISATIE?

Bij de meeste moderne autos wordt de gemodificeerde software in het motormanagementsysteem geladen via de OBD2 diagnose poort in de auto, zonder zelfs maar de motorkap te hoeven openen. Het laden van nieuwe software neemt normaliter tussen de één tot twee uur in beslag.

HOEVEEL VERMOGEN KRIJG IK ERBIJ?

Met alleen optimaliseren/chiptuning zijn normaliter vermogenswinsten van 10-35% mogelijk. Soms zijn, afhankelijk van het model, winsten tot 80% realiseerbaar. De limiet wordt bepaald door de uitlaatgas samenstelling en de maximale belasting van de motor. RICA zal altijd zorgen dat de motor na de aanpassingen voldoet aan de wettelijke emissie normen. In tegenstelling tot wat men normaliter zou verwachten, zal de motor niet extra belast worden en blijft de levensduur gelijk.

ZIJN ER VOOR HET OPTIMALISEREN AANPASSINGEN NODIG AAN MIJN AUTO?

Bij een RICA tuning zijn er verder geen aanpassingen aan de auto nodig. RICA zorgt dat de extra belasting van de motor ruim binnen de veilige marges blijft.

WAT IS ER NOG MEER MOGELIJK?

Optimaliseren, in de volksmond chiptuning, wordt vaak aangemerkt als het zogenaamde ‘stage 1’ tuning. Er is echter nog meer mogelijk. ‘The sky is the limit’ en het hangt volledig af van uw budget. Verbeteren van mechanische componenten is vaak vereist wanneer de veilige limieten van ‘software-only’ tuning bereikt zijn. Turbomotoren geven vaak de eenvoudigste route voor het verkrijgen van meer vermogen, met verschillende opties zoals uitlaatsystemen met een lage tegendruk katalysator, hoge druk inlaat systemen en natuurlijk grotere en efficiëntere turbo’s. Wanneer het vermogen boven een bepaald niveau bereikt wordt, wordt het zinvol om een passende schokbreker en remmenset toe te passen om het vermogen veilig te kunnen gebruiken op de weg.

HOE BETROUWBAAR ZIJN DE VERMOGENSTESTBANK GEGEVENS?

De vermogens testbanken (rollenbank) waar RICA gebruik van maakt zijn van het merk MAHA, gekenmerkt wordt als de industrie standaard in vermogenstestbanken. De metingen zijn zeer precies en alle metingen zijn binnen een maximale tolerantie van 2%., En in Waalwijk maken wij ook gebruik van Dynopro apparatuur waarmee wij op de weg een realistische test doen.

Soms zal een autogarage de originele fabrieks software terugplaatsen tijdens een service beurt. Daarmee wordt dan de RICA tuning overschreven en zullen de prestaties van de auto weer terugvallen tot die van de standaard uitvoering.

In zulke gevallen zal RICA WAALWIJK uw auto altijd kunnen herprogrammeren.

Stay Tuned!

Klik hier voor de mogelijkheden voor uw auto!